NDA Current Affairs | 13 Sep Exam
Practice Now
Basics of Hydrocarbons – NDA Chemistry PYQs
Solve NDA Chemistry previous-year questions on Basics of Hydrocarbons with detailed solutions and explanations.
Chapter-wise PYQs • Concept-based explanations • Exam insights
NDA 2023-II
Q. 1. Which one of the following is NOT an example of organic compound ?
(a) Ammonium cyanate
(b) Marsh gas
(c) Urea
(d) Cane sugar
Answer: (a) Ammonium cyanate
| Explanation: Ammonium cyanate (NH₄OCN) is generally classified as an inorganic compound, though it is historically significant (Wöhler converted it to urea in 1828). Marsh gas (CH₄), urea (CO(NH₂)₂) and cane sugar (C₁₂H₂₂O₁₁) are organic compounds. Note: the classification of ammonium cyanate is sometimes debated. Concept Tested: Organic vs inorganic – ammonium cyanate is inorganic |
NDA 2023-I
Q. 2. Which of the hydrocarbons are arranged as per the increasing order of their boiling points ?
(a) Methane, Butane, Propane, Heptane
(b) Propane, Butane, Pentane, Octane
(c) Propane, Butane, Heptane, Methane
(d) Octane, Ethane, Methane, Propane
Answer: (b) Propane, Butane, Pentane, Octane
| Explanation: Boiling point of alkanes increases with molecular mass. Propane (C₃, bp −42°C) < Butane (C₄, bp −1°C) < Pentane (C₅, bp 36°C) < Octane (C₈, bp 126°C). This is in increasing order of boiling points. Concept Tested: Boiling points of alkanes – increase with chain length |
NDA 2022-II
Q. 3. Liquid vegetable oils are converted to solid margarine by the use of
(a) hydrogen gas
(b) chlorine gas
(c) carbon dioxide gas
(d) oxygen gas
Answer: (a) hydrogen gas
| Explanation: Vegetable oils contain unsaturated fatty acids (C=C bonds). Hydrogenation with H₂ (using Ni catalyst) saturates these bonds, converting liquid oils to solid fats (margarine). Concept Tested: Hydrogenation – converting liquid oils to solid margarine using H₂ |
Q. 4. The number of structural isomers of pentane is
(a) 5
(b) 4
(c) 2
(d) 3
Answer: (d) 3
| Explanation: Pentane (C₅H₁₂) has three structural isomers: n-pentane (straight chain), isopentane (2-methylbutane), and neopentane (2,2-dimethylpropane). Concept Tested: Structural isomers of pentane – 3 isomers |
Q. 5. C₄H₈ belongs to the homologous series of
(a) alkanes
(b) alkenes
(c) alkynes
(d) cycloalkanes
Answer: (b) alkenes
| Explanation: C₄H₈ has the general formula CₙH₂ₙ, which is the formula for alkenes (olefins). Alkanes: CₙH₂ₙ₊₂. Alkynes: CₙH₂ₙ₋₂. C₄H₈ is butene (or cyclobutane, but (b) alkenes is the more straightforward answer for CₙH₂ₙ formula). Concept Tested: Molecular formula and homologous series – C₄H₈ is an alkene |
NDA 2021-I
Q. 6. Hydrogenation of vegetable oils using nickel catalyst is an example of
(a) Substitution reaction.
(b) Elimination reaction.
(c) Addition reaction.
(d) Free-radical polymerization.
Answer: (c) Addition reaction.
| Explanation: Hydrogenation adds H₂ across C=C double bonds in unsaturated vegetable oils (using Ni catalyst), converting liquid unsaturated fats to solid saturated fats (margarine). This is an addition reaction – atoms are added across the double bond. Concept Tested: Hydrogenation of oils – addition reaction |
NDA 2017-II
Q. 7. The compound C₆H₁₂O₄ contains
(a) 22 atoms per mole
(b) twice the mass percent of H as compared to the mass percent of C
(c) six times the mass percent of C as compared to the mass percent of H
(d) thrice the mass percent of H as compared to the mass percent of O
Answer: (c) six times the mass percent of C as compared to the mass percent of H
| Explanation: C₆H₁₂O₄: atoms per molecule = 6+12+4 = 22 – so (a) is about 22 atoms per molecule, and per mole would be 22 × Avogadro’s number. But let’s check %C/%H: %C = 72/148 × 100 = 48.6%. %H = 12/148 × 100 = 8.1%. Ratio %C/%H = 48.6/8.1 = 6. So (c) is correct. Concept Tested: Percentage composition and atom count – C₆H₁₂O₄ |
NDA 2016-I
Q. 8. Which one of the following carbon compounds will not give a sooty flame ?
(a) Benzene
(b) Hexane
(c) Naphthalene
(d) Anthracene
Answer: (b) Hexane
| Explanation: Sooty flames occur when aromatic hydrocarbons (high C:H ratio) burn with incomplete combustion. Hexane (C₆H₁₄) is a saturated aliphatic hydrocarbon with a lower C:H ratio and burns with a relatively clean, non-sooty flame. Benzene, naphthalene and anthracene are aromatic and produce sooty flames. Concept Tested: Sooty flames – aromatic hydrocarbons vs aliphatic |
